Monthly Archives: April 2011

Widelands bygg 16 er offisielt ute!

Skjermbilde fra Widelands med et hovedkvarter omgitt av andre bygninger.

Merk: Jeg er involvert i dette prosjektet, og dermed neppe helt nøytral.

Widelands er et friprog strategispill med fokus på å bygge opp et fungerende samfunn. I tillegg til å balansere økonomien og sørge for at innbyggerene dine produserer de ressursene de trenger, må du også forsvare dem mot andre stammer. Det er mulig å spille som tre ulike stammer (atlantere, barbarer eller Imperiet) som hver har sine styrker, svakheter og unike sider. Du kan både spille alene eller sammen med andre på lokalt nettverk eller over Internett. Tidligere i dag ble den endelige versjonen av Widelands bygg 16 sluppet, med få endringer fra slippkandidaten for to uker siden.

Den nye versjonen inneholder blant annet

  • En ny kampanje der historien handler om de overlevende fra da Atlantis sank.
  • En ny innføring har blitt lagt til.
  • Skip har blitt introdusert. De gjør ikke så mye hittil, men vil komme sterkere tilbake senere.
  • Flere nye oversettelser har blitt lagt til og forbedret. Spillet er tilgjengelighet i sin helhet på engelsk, tysk, fransk, og nederlandsk. I tillegg er over 60% oversatt til norsk (bokmål).
  • Et mengde feil har blitt rettet siden bygg 15, inkludert flere som krasjer spillet.
  • All “midlertidig grafikk” har blitt faset ut, og alle hus og arbeidere i de ulike stammene har nå blitt lagt til.

og mye annet nytt og forbedret.

Se også den offisielle annonseringen for flere detaljer, eller widelands.org for mer informasjon, forum, og for å komme i kontakt med andre spillere. Fra annonseringen kan du også laste ned nyeste utgave. Dessverre er kun versjonen for Windows og kildekoden (innebærer å måtte kompilere Widelands selv) tilgjengelig akkurat nå. Regner med at en versjon for Mac kommer snart har blitt lagt til, og at Widelands også er på vei til de ulike Linux-distribusjonene (hittil inkludert i Arch Linux, samt vil være en del av neste utgave av Ubuntu og Debian).

Første test av Debian Wheezy

Morsomt. Installerte Debian Wheezy på en virtuell maskin tidligere ikveld.

For de som ikke vet det er Wheezy det gjeldende navnet på testing-varianten av Debian. Den inneholder nyere pakker enn den stabile versjonen (Squeeze, som ble sluppet tidligere i år), og er beregnet for utviklere eller de som vil teste neste versjon. En gang i uken blir det generert nye bilder av CDer/DVDer man kan bruke til å installere Debian. Etter at Squeeze ble sluppet, leste jeg at det var en lang rekke med nye versjoner av programpakker som skulle bli lagt til, så jeg var spent på hvilke oppdateringer som var blitt gjort siden da.

Jeg hadde lastet ned installasjons-CDen for denne uken og startet opp fra den i en virtuell maskin. Installasjonen gikk helt fint, og jeg fikk startet maskinen med nyinstallert Debian. Så skulle jeg installere et par programmer, med det var snarere sagt enn gjort. Jeg oppdaget raskt at hverken update-manager eller synaptic hadde blitt lagt inn under installasjonen. Litt uventet, men det er tross alt testing. Ok, da kan man jo bare bruke ‘apt-get install’ fra terminalen, det er jo ikke noe problem. Hm… den ser ikke ut til å finne noen av pakkene jeg vil installere? Så jeg sjekket /etc/apt/sources.list og der var kun sikkerhetsoppdateringer og CDen lagt til som steder man kunne installere fra. Flott. Heldigvis hadde jeg lest om hvordan man manuelt legger til kilder i sources.list før, så det var ikke noe problem. Etter å ha lagt til arkivet for Wheezy (og kommentert ut CDen, siden den ikke ville være til stor hjelp), oppdaterte jeg pakkelistene og la inn det jeg ville ha.

Litt tungvint kanskje, men det gikk da. Jeg er generelt fan av problemer som ikke er for omfattende eller frustrende, men akkurat innenfor grensen til hva jeg allerede vet eller kan sette meg inn i. Jeg regner i utgangspunktet med at jeg egentlig skulle hatt grafiske verktøy for å kunne installere og oppdatere programmer ut av boksen, men noe gikk feil under installasjonen. Sannsynligvis vil kommende installasjonsbilder løse problemet snarlig, og hvis ikke bør jeg vel nesten rapportere det.

Oppdatering: Jeg har i ettertid prøvd med nyere bygg av Wheezy som har fungert uten problemer. Enten gjorde jeg en tabbe under installasjonen, eller så hadde jeg uflaks med den versjonen som var tilgjengelig den uken.