Monthly Archives: October 2023

Lenkesamling vol. 2

Hei. Skal ikke plage alle lesere med å nevne at det er lenge siden osv siden det er en kjipeste sjangerne av bloggposter. La oss heller gå over til dagens tema som er en samlig av lenker eller ting som jeg har synes er interessant siden sist gang. Det hører med til historien at jeg trodde jeg hadde postet et par slike allerede, men tydeligvis ikke. Skal oppdatere om jeg finner de. Fant selvfølgelig den forrige først etter at denne var postet. Justert nummer i tittelen.

  • Om man husker walktroughs i form av lange dokumenter med beskrivelser, gjennomgang og løsinger til spill så har disse med årene stort sett gått over til videoformat. (Hvilket kan være irriterende siden det er enklere å skumme et dokument enn å hoppe i en video. Jeg ser at du trenger denne gjenstanden for å løse gåten, men jeg vet ikke hvor i løpet av de foregående timene du har fått tak i gjenstanden.) Men det er et alternativ i form av Universal Hint System som heller er satt opp som gradvis hint for spesifikke gåter eller deler. Fant hjelp til et spill jeg stod lenge fast på, og har også funnet en del klassikere i oversikten, iallefall innenfor adventure-sjangeren. Jeg liker også at hintene starter vagt eller overordnet og stadig konkretiseres før de gir deg løsningen. Da kan man fortsatt bryne seg litt på oppgaven eller finne den manglende puslespillbrikken som driver deg videre fremfor å hoppe rett til løsningen.
  • The Digital Antiquarian gjør en fenomenal jobb og jobber seg gradvis gjennom retrospill og utgivelser, en etter en. Høydepunkter er bla. Toonstruck, Heroes of Might and Magic II og Diablo. Alt dekkes grundig, både selve spillet men også mye bakgrunnshistorie for spill og utviklere og setter ting i kontekst med samtidig trender eller utgivelser. Liker spesielt at de fleste artiklene følger kronologien slik at man også får med innflytelser både i form av hva som bygges på av tidligere, men også hvordan dette formet sjangre eller inspirerte fremtidige titler.
  • Når vi er inne på historikk og eldre utgaver av spill, fant jeg ut at Nasjonalbiblioteket har lagt ut en rekke eldre bøker digitalt for å kunne se og lese gjennom. Der fant jeg bla igjen den norske oversettelsen av Dungeons & Dragons utgitt sent åttitall, både grunnregler og ekspertregler. Dette er da Basic/Expert-settet som også er kjent på norsk som rød- og blåboka av åpenbare grunner. Fant de opprinnelig på mitt lokale bibliotek og ble fascinert av hele konseptet. Mer om dette snart(?).
  • For å holde oss på tema har jeg lest litt om design av huler (eller dungeons om du vil), hvor begrepet “Jaquaying” dukket opp. Kort og godt er det en metode for å designe områder hvor det er flere inngang, ulike veier man kan ta og mer dynamisk for hvordan man utforsker området. (Kontra mer linære plasser hvor man støter på ting i samme rekkefølge). Selve artikkelserien ble fort noe abstrakt og avansert for meg, men jeg likte Melan-diagrammer for å se om det er forskjellige veier og hvor stor grad av valgfrihet hulen faktisk har. Så om man faller av hovedartikkelen kan Melan-diagrammene være tydeligere på hva resultatet av teknikken er. Ikke nødvendigvis den eneste måten å designe huler på, men kan gjøre ting mer interessant.

Det er iallefall et par ting jeg har sett på siste måneden/tiden/siden sist…