Fra arkivet (del 1)

(alternativ tittel: Perledykk i arkivene) En av mine hobbyer er å se gamle TV-program på nytt. Selv om en del har holdt seg bra er det ikke fullstending overlapp med hva som fortsatt fungerer og programmene som brente seg fast i minnet. (Som et eksempel har jeg fra sikre kilder at BBC sine Narnia-serier som ble vist i forkant av jul og påske, de… bør man ikke se på nytt.)

Uansett, i kampen om alle streamingtjenestene er det lett å glemme at også NRK sitter på arkiver som går flere tiår tilbake. Siden de har laget mye av innholdet selv, sitter de også på rettighetene til å ha TV- og radioprogrammer tilgjengelig i nettspilleren sin. Her er et lite utvalg i alt som finnes der:

Lillehammer OL ’94

Hva er mer naturlig å starte med en åpningsseremonien fra Lillehammer OL? Hele seremonien inkludert tenning av den olympiske ild og dansene vetter. Selv om grafikk og utforming er gjenkjennbar er det også overraskende lenge siden. Avslutningsseremonien ligger også ute, der det onde vettene til slutt tar over.

Charleys Tante

Farse med Rolv Weselund som den titulære tanten. Der andre farser har blitt sendt gang på gang, tror jeg bare jeg rakk å se denne en gang på TV. Modent for gjensyn her.

Midt i smørøyet

Hele ni årganger med ukens og lørdagens høydepunkt. Midt i Smørøyet var et ungdomsprogram med ulike temaer, sketsjer og serier. I tillegg til en ung Bertine Zetlitz som programleder dukker det også opp et par andre kjente fjes som liveopptreden av Espen Lind mens han ennå kalte seg Sway. Jeg vet jeg har sett de siste sesongene, men det er varierende hva som har festet seg og ikke. Det er også gøy å se gjester og medvirkende som senere har blitt kjent for helt andre ting, f.eks. sketsjene med Aslak fra gatas parlament og Hege Skøyen!

Savner Go’ Elg som hadde fast sendetid på fredagene, selv om det er en viss fare for at det kanskje ikke har holdt seg like bra. Antar grunnen til at det ikke ligger ute er pga rettigheter, da de pleide å flette serier og tegnefilmer inn i resten av programmet.

Brødrene Dal

Flere av seriene ble vist som en del av nevnte Midt i Smørøyet, men tre av seriene ligger også ute separat: Professer Drøvels Hemmelighet, Spektralsteinene og Legenden om Atlant-Is. Har alltid likt Brødrene Dal, spesielt utforsking av det ukjente og mysteriene rundt ekspedisjonene. Enkelte av episodene er riktignok lengre enkelt-sketsjer uten at det skjer så mye, men fortsatt veldig mye bra.

KLMs Vorspiel

Bonus: en annen KLM-serie fra tidlig 90-tall, nemlig Vorspiel . Stort sett enkeltstående skjetser, men også parodier som metrologene og en sammenhengende historie om “atomkofferten”.

Og det er bare hvis vi skraper i overflaten. Det ligger mye annet der for den som leter, min største utfordring er å huske hvilke programmer som finnes og ikke minst hva de het. Til tross for dette gjenoppdager jeg stadig nye (les:gamle) ting med jevne mellomrom, så det er ikke usannsynlig at det dukker opp en del 2. Følg med i neste episode…