Nord og ned igjen

“Nord og ned” er Tungtvanns debutalbum fra 2000. For å feire at det nå har gått ti år, ble albumet gitt ut på nytt like før jul, med tittelen “Nord og ned 10 år med reinspikka hiphop”.
Selve albumet er et solid eksempel på hvordan rap på norsk virkelig etablerte seg på begynnelsen av 00-tallet. Anledet av “Ubudne gjesta”, er dette et av albumene som satte standarden for norskspråklige rap-album. Også andre artister som var plateaktuelle på den tiden, som Apollo og 2/3 av Pen Jakke bidrar med gjestevers. Dette var det første av i alt fire studioalbum som Tungtvann skulle gi ut før de ga seg i 2007.
I den nye utgaven følger det med en ekstra CD som inneholder gamle og nye remikser, samt et par ekstra låter og instrumentaler. Selv om tre remikser av “Æ gir mæ nu fan” kan virke litt mye, blir man merkelig nok ikke lei av den grunn. Spesielt Tommy Tees versjon er hard og aggresiv, som passer godt til låta. Det er også en eldre remiks av “Fire elementa”, som har annen beat og refreng. Det er forresten her “nord og ned” blir brukt i refrenget.
Det er egentlig ganske interessant å se hvor langt det norske hiphopmiljøet har kommet de siste ti årene, og med unntak av Klovner i kamp er Tungtvann sannsynligvis en av de få gruppene som kan gi ut albumet sitt på nytt på denne måten. Hvis du ikke allerede har albumet fra før, har du sannsynligvis et hull i platesamlingen. Og hvis du skulle ha det fra før, er bonusmaterialet greit å få med seg det også.
Apropos Tungtvann, det går forøvrig rykter om at Joddski (Jørg-1) kommer med nytt album allerede neste år.