Første test av Debian Wheezy

Morsomt. Installerte Debian Wheezy på en virtuell maskin tidligere ikveld.

For de som ikke vet det er Wheezy det gjeldende navnet på testing-varianten av Debian. Den inneholder nyere pakker enn den stabile versjonen (Squeeze, som ble sluppet tidligere i år), og er beregnet for utviklere eller de som vil teste neste versjon. En gang i uken blir det generert nye bilder av CDer/DVDer man kan bruke til å installere Debian. Etter at Squeeze ble sluppet, leste jeg at det var en lang rekke med nye versjoner av programpakker som skulle bli lagt til, så jeg var spent på hvilke oppdateringer som var blitt gjort siden da.

Jeg hadde lastet ned installasjons-CDen for denne uken og startet opp fra den i en virtuell maskin. Installasjonen gikk helt fint, og jeg fikk startet maskinen med nyinstallert Debian. Så skulle jeg installere et par programmer, med det var snarere sagt enn gjort. Jeg oppdaget raskt at hverken update-manager eller synaptic hadde blitt lagt inn under installasjonen. Litt uventet, men det er tross alt testing. Ok, da kan man jo bare bruke ‘apt-get install’ fra terminalen, det er jo ikke noe problem. Hm… den ser ikke ut til å finne noen av pakkene jeg vil installere? Så jeg sjekket /etc/apt/sources.list og der var kun sikkerhetsoppdateringer og CDen lagt til som steder man kunne installere fra. Flott. Heldigvis hadde jeg lest om hvordan man manuelt legger til kilder i sources.list før, så det var ikke noe problem. Etter å ha lagt til arkivet for Wheezy (og kommentert ut CDen, siden den ikke ville være til stor hjelp), oppdaterte jeg pakkelistene og la inn det jeg ville ha.

Litt tungvint kanskje, men det gikk da. Jeg er generelt fan av problemer som ikke er for omfattende eller frustrende, men akkurat innenfor grensen til hva jeg allerede vet eller kan sette meg inn i. Jeg regner i utgangspunktet med at jeg egentlig skulle hatt grafiske verktøy for å kunne installere og oppdatere programmer ut av boksen, men noe gikk feil under installasjonen. Sannsynligvis vil kommende installasjonsbilder løse problemet snarlig, og hvis ikke bør jeg vel nesten rapportere det.

Oppdatering: Jeg har i ettertid prøvd med nyere bygg av Wheezy som har fungert uten problemer. Enten gjorde jeg en tabbe under installasjonen, eller så hadde jeg uflaks med den versjonen som var tilgjengelig den uken.