Jeg har visst brukt Ubuntu en stund

Jeg la for en tid merke til at Ubuntu 8.04 ikke lenger er støttet. (Dette gjelder kun utgaven for vanlige PCer, den til tjenere er støttet nesten to år til.) Det er litt rart å tenke på siden det var den første versjonen av Ubuntu jeg prøvde. Jeg hadde ikke tenkt over at det hadde gått så lang tid, men det viser seg altså at jeg har brukt det en stund etter å ha prøvd det første gang.

Etter å ha lastet ned bildefilen og brent den ut på en CD, satt jeg spent og ventet på at den skulle starte opp. Som jeg hadde hørt var det mulig å kjøre operativsystemet direkte fra CDen og jeg kunne teste alle programmene og se hvilke innstillinger som kunne justeres. Det virket veldig nytt og annerledes enn Windows, men det tok under 10 minutter fra skrivebordet var synlig til jeg hadde en god oversikt over hvor alt var.

Jeg husker jeg var imponert over hvor mye det var plass til på CDen. I tillegg til selve Ubuntu, fulgte OpenOffice med (og jeg tror Gimp var inkludert på den tiden). Under legg til/fjern programmer (som etter hvert ble erstattet av programvaresenteret) var det mulig å finne og installere et utall forskjellige programmer. Siden det var mulig å teste Ubuntu uten å installere noe, startet jeg opp fra CDen en del ganger for å utforske og se hva som var mulig før jeg til slutt endte opp med å installere det ved siden av Windows.

Det har nå gått tre år siden 8.04 ble utgitt og den er ikke lenger offisielt støttet. De utgavene som har langtidsstøtte (LTS) mottar oppdateringer i tre år for skrivebordet og fem år for tjenere. For de som ønsker LTS er det naturlige valget å oppgradere til 10.04 som kom i fjor, og vil være støttet i to år til. Det er også mulig å oppgradere til de vanlige versjonene som slippes hvert halvår. Disse hyppigere utgivelsene har nyere versjoner av programmer, men er mottar til gjengjeld oppdateringer en kortere periode enn LTS-versjoner. Selv holder jeg meg til å oppgradere hvert halvår, men jeg ser verdien av utgaver som blir støttet i lengre perioder av gangen. Neste LTS er ventet til neste år, men allerede til høsten kommer en vanlig versjon. Samtidig blir støtten for noen av de eldre versjonene avsluttet. Ubuntu har endret seg mye på bare de par årene jeg har brukt det, så det blir spennende følge utviklingen videre.